Hodowla: 691 36 00 87 / Smażalnia: (74) 87 15 000 / Wędzarnia: 793 742 351

"PSTRĄG KŁODZKI"

Ośrodek Hodowli Pstrąga
Ćwikła Marian
57-410 Ścinawka Średnia
ul. Piłsudskiego 5A

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Dziedzictwo Kulinarne - Dolny Śląsk
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Na terenie Ośrodka Hodowli Pstrąga funkcjonuje sklep sprzedaży bezpośredniej oraz mała przetwórnia ryb

Proponujemy Państwu pstrągi nie tylko ze względu na ich oczywiste walory smakowe, czy zdrowotne, lecz również dlatego, że posiadamy wieloletnie doświadczenie w przygotowywaniu potraw gdzie dominują ryby.

Zapraszamy do naszej smażalni gdzie można zjeść pstrąga w własnej hodowli – Pstrąga Kłodzkiego, regionalnego który to został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych i Regionalnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2012 r. oraz w roku 2014 dołączył do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego promującego bogactwo i różnorodność regionu Dolnego Śląska.

Posiadamy również w ofercie pstrąga wędzonego sposobem tradycyjnym. Sam proces wędzenia należy do najdawniejszych sposobów utrwalania żywności. W procesie wędzenia, ryby nabierają szczególnych walorów smakowych nieosiągalnych przy żądnej innej metodzie obróbki ryb. Produkty używane do wytworzenia wędzonego pstrąga nie zmieniły się od wielu lat. Używane są wyłącznie ryby, solanka, a wędzenie przebiega w tradycyjny sposób przy użyciu drewna liściastego dlatego też w roku 2010 nasz pstrąg wędzony został nagrodzony Perłą w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów’’ za najlepszy polski, regionalny produkt żywnościowy.

Back to Top